Endoscopia la animalele de companie
Ce este și când este necesară endoscopia veterinară?
Endoscopia este o tehnică minim invazivă care permite vizualizarea organelor interne, a cavităților și articulațiilor, în timp real. Procedurile endoscopice sunt minim invazive și sunt de preferat intervențiilor chirugicale exploratorii, pentru că înseamnă un stres și un disconfort mai mic, pentru pacient.
Procedura endocopică este indicată, pentru vizualizarea inflamațiilor interne, pentru extracția corpilor străini, pentru observarea tumorilor și a anomaliilor anatomice. De asemenea, permite colectarea probelor pentru evaluarea histopatologică, citologică și microbiologică pentru un diagnostic clar și stabilirea planului de tratament.
Ce presupune endoscopia?
Endoscopia presupune introducerea prin orificii naturale (esofag, nas, ureche, rect, uretră sau vagin) a unui tub flexibil subțire, prevăzut cu lumină și cameră video. Astfel, pot fi evaluate structurile tubulare precum stomacul, intestinele, arborele bronșic, uretra, sau structurile non-tubulare precum cavitatea toracică sau regiunile articulare.
Medicul veterinar poate observa, în timp real starea mucoaselor sau eventualele modificări și poate recolta probe de țesut, atunci când consideră necesar.
Endoscopia poate dura între 15 și 30 minute, în funcție de scopul efectuării, astfel că sedarea pacientului pe durata procedurii este obligatorie.
Pregătirea patrupedului pentru endoscopie
Endoscopia este o procedură medicală planificată, astfel că medicul veterinar îți va recomanda să efectuezi un set de analize premergătoare intervenției și restgricții de hrană pentru companionul tău, cu cel puțin opt ore înainte de efectuarea endoscopiei.
În cazul unei endoscopii de urgență, când există suspiciunea unei patologii, care pune în pericol viața patrupedului, medicul veterinar îți va explica riscurile procedurii și opțiunile de tratament.
Ce afecțiuni pot fi identificate cu ajutorul endoscopiei?
Cu ajutorul endoscopiei, medicul veterinar poate identifica anomalii vasculare, hemoragii, diverse leziuni ale mucoaselor sau ale organelor examinate, prezența unor tumori, polipi și a corpilor străini.
Ce proceduri efectuăm în clinica Patrupet?
-
Această procedură presupune examinarea lumenului gastrointestinal, pornind de la cavitatea bucală până la jejun. Indicațiile majore sunt anorexia, durerile abdominale, regurgitarea, senzația de vomă, vărsăturile, disfagia, hipersalivația, hematemeza, diareea, enteropatiile cu pierdere de proteine și melena. Această endoscopie ajută la stabilirea unui diagnostic definitiv pentru esofagită, gastrită, duodenită, boală inflamatorie intestinală, ulcere, neoplazie, invaginație gastro-esofagiană, perforații, stricturi, anomalii vasculare, endoparaziti, dar și diagnostic preliminar pentru megaesofag, diverticul, sau hernie hiatală. În plus, acesta este frecvent utilizată în evaluarea și îndepărtarea corpilori străini la câini, sau în recoltarea de biopsii în tumori și afecțiuni inflamatorii.
-
Această procedură presupune examinarea tractului gastro-intestinal de la ileon la rect. Indicațiile majore sunt dischezia, tenesmusul, constipația și diareea cronică care conține sânge proaspăt și/sau mucus. Se utilizează pentru diagnosticarea inflamațiilor, tumorilor, diverticulitei în colonul sigmoid, colitei ulcerative, încărcăturii parazitare, etc.
-
Această procedură implică examinarea vizuală a anatomiei laringiene și evaluarea funcției laringiene, a leziunilor din trahee și bronhii. Indicațiile sunt constituite de tipul de respirație anormal, tuse acută și cronică, colapsul căilor respiratorii, afecțiuni inflamatorii, neoplazie, infiltrate radiografice inexplicabile, etc.
-
Toracoscopia oferă oportunitatea unei proceduri exploratorii și intervenționale în torace prin multiple incizii de 5-10 mm, pentru a obține un diagnostic și tratamentul afecțiunilor intratoracice cum ar fi revărsate pleurale și pericardice, boli pulmonare, leziuni mediastinale, limfadenopatii și afecțiuni ale toracelui.
-
Cistoscopia este un instrument de diagnostic și tratament minim invaziv pentru sistemul urogenital. Indicațiile includ infecțiile la nivelul tractului urinar cronice sau recurente, hematurie, disurie, strangurie, polakiurie, traumatisme, calculi, incontinență, celule neoplazice în sedimentele urinare, modificări în analiza urinei, radiografii sau ecografii abdominale la nivelul vezicii urinare.
Cistoscopia a devenit instrumentul de bază în excizia calculilor, polipilor, în litotripsie și diagnosticul carcinomului cu celule tranziționale. Comparativ cu alte metode imagistice de diagnostic, cistoscopia este mai eficientă deoarece crește acuratețea diagnosticului, oferă capacitatea de a obține selectiv probe de biopsie și este mai ușor de aplicat în practica clinică decât procedurile de contrast și tomografia computerizată (CT).
Radiografiile și ultrasonografia sunt utile în detectarea calculilor și rupturilor de la nivelul tractului urinar, dar cistoscopia este esențială și eficientă în gestionarea patologiilor urinare. Imaginile și filmele sunt color și pot fi înregistrate. Imaginile sunt deosebit de utile pentru monitorizarea progresiei și regresiei bolii.
În comparație cu cistoscopia, procedurile de contrast necesită mai mult timp, sunt dezordonate, sunt bidimensionale și sunt limitate la imagini alb-negru. Imaginile cistoscopice mărite sunt mult mai revelatoare deoarece cistoscopia dilată sistemul urogenital cu perfuzie de lichid și nu necesită o incizie chirurgicală.
De ce să alegi clinica veterinară Patrupet
Medicii noștri, cu vastă expertiză în imagistică și tehnici endoscopice, dar și echipamentele avansate de diagnostic, garantează confortul și siguranța patrupedului tău, atât în cazul procedurilor planificate, cât și în situațiile de urgență.
Listă prețuri endoscopie
Endo-urologie | 1500-3500 lei |
Diagnostic endoscopic | 1500 lei |
Testimoniale clienți
Întrebări frecvente
-
Deși sunt rar întâlnite, reacțiile adverse asociate endoscopiei pot fi apatie, hemoragii minore, în cazul prelevărilor de probe ( biopsie), vomă sau diaree. Reacțiile adverse variază în funcție de tipul endoscopiei și sunt discutate în detaliu cu proprietarul patrupedului, înainte de intervenție.
-
Timpul de recuperare poate varia în funcție de complexitatea și scopul procedurii. Cu toate acestea, pacienții sunt monitorizați atent până când își revin din sedare și, de obicei, pot merge acasă în aceeași zi.
Medicul veterinar îți va oferi recomandări specifice pentru îngrijirea post-procedură, făcând astfel recuperarea pacientului mult mai ușoară.
-
Orice procedură care necesită sedare sau anestezie generală, poate purta riscuri direct proporționale cu afecțiunea primară, vârsta pacientului, sau în cazuri rare, particularități de rasă.
Medicii noștri anesteziști efectuează o consultație preanestezică completă, care presupune evaluarea funcțiilor vitale și alegerea unui protocol anestezic personalizat. Astfel, scăzând riscurile generale asociate anesteziei.
Pe perioada sedării, sau a anesteziei, pacienții sunt atent monitorizați, medicii noștri asigurandu-se că aceștia nu simt disconfort sau durere și beneficiază de o trezire ușoară și rapidă.