Semnele timpurii ale bolii renale la animalele de companie: când e indicat să mergi la medicul veterinar

Descoperă semnele timpurii ale bolii renale la animalele de companie și află când trebuie să mergi la medicul veterinar pentru un consult. Prevenția poate prelungi viața patrupedului tău, cu până la 30%.

Consultul renal poate prelungi viața patrupedului tău, cu 30%

Un examen nefrologic este esențial pentru prevenirea bolilor renale și poate prelungi viața companionului tău, cu 30%. Afecțiunile renale sunt frecvent întâlnite la animalele de companie, un risc crescut fiind prezent la patrupezii seniori (peste 7 ani). Se estimează că una din patru pisici dezvoltă afecțiuni renale, ceea ce duce deseori la proceduri terapeutice invazive și costisitoare pentru menținerea calității vieții animalelor.

Cum putem preveni astfel de situații? Simplu, prin efectuarea unui profil renal complet, care poate identifica din timp riscul de dezvoltare a unei afecțiuni renale, sau poate detecta un stadiu incipient al bolii, când tratamentul este mult mai ușor și eficient.

Simptomele timpurii ale bolii renale

Recunoașterea precoce a simptomelor care însoțesc afecțiunile renale este esențială pentru evoluția sănătății patrupedului tău. Simptomele comune pot include setea excesivă, urinarea frecventă, scăderea în greutate și lipsa apetitului, letargia, sau greața și vărsăturile, în cazuri mai severe. Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste semne, este important să programezi de urgență o vizită la medicul veterinar, pentru un control amănunțit.

Ce presupune un consultul renal complet?

Medicul veterinar va discuta inițial cu tine pentru a obține cât mai multe detalii despre starea de sănătate a companionului tău. Istoricul medical, comportamentul și simptomele observate sunt esențiale pentru un diagnostic corect. Consultul nefrologic presupune, pe lângă evaluarea clinică, efectuarea unor analize de sânge, care evaluează funcția renală prin markeri specifici. În plus, poate fi necesară o ecografie pentru a vizualiza structura rinichilor și a identifica eventualele anomalii. Măsurarea tensiunii arteriale este de asemenea o procedură importantă în diagnosticarea și evoluția afecțiunilor renale.

Aceste investigații oferă o imagine generală a sănătății rinichilor patrupedului, identificând riscurile apariției unei boli renale, sau clasificarea stadiului bolii, dacă patrupedul tău are deja o afectare renală, nivelul de hidratare și echilibrul electrolitic al pacientului.

Care sunt următorii pași

După consultul nefrologic, medicul veterinar îți va propune un plan de tratament personalizat, care poate include medicație specifică pentru susținerea și îmbunătățirea funcției renale, o dietă specializată cu conținut redus de proteine și fosfor și cel mai important, controale regulate, pentru monitorizarea progresului și ajustarea tratamentului.

Prevenția afecțiunilor renale

Prevenția este întotdeauna de preferat tratamentului, care în stadii avansate ale bolii (insuficiență renală) poate include proceduri agresive, dar necesare,pentru salvarea vieții animalului, cum ar fi hemodializa. Pentru a reduce riscul instalării afecțiunilor renale, sau pentru un diagnostic precoce, este util să programezi un profil nefrologic complet și să urmezi indicațiile medicului veterinar referitoare la hrana adecvată și medicația de suport pentru funcția renală.

Patrupet este prima clinică veterinară din România și cea mai mare din Europa, cu expertiză în hemodializă și dializă peritoneală, pentru animalele de companie, folosind echipamente moderne și tehnologie avansată. Echipa noastră are specialiști în nefrologie veterinară, iar profilul renal complex pe care îl propun medicii noștri, contribuie la identificarea precoce a afecțiunilor renale pentru patrupedul tău.

Previous
Previous

Babesioza la câini: tot ce trebuie să știi despre simptome și prevenție