Insolația la animalele de companie: cum se manifestă, tratament și prevenție

Află ce este insolația la animalele de companie, cum să recunoști primele simptome, care este tratamentul de urgență și câteva sfaturi utile de la medicii veterinari din clinica Patrupet, pentru prevenirea șocului termic, pe timpul verii.

Insolația, sau șocul termic, este o condiție serioasă, care afecteză din ce în ce mai des animalele de companie pe timpul verii, mai ales în ultimii ani, odată cu creșterea temperaturilor la valori extreme. E important să înțelegi riscurile și să iei măsuri la îndemână, pentru a-ți proteja patrupedul de consecințele grave ale insolației.

În ce condiții apare insolația?

Spre deosebire de oameni, animalele nu transpiră eficient și nu își pot regla temperatura corpului. Patrupezii se folosesc de alte mecanisme, cum ar fi gâfâitul și pernuțele lăbuțelor, pentru a se răcori. În cazul câinilor și al pisicilor, temperatura normală a corpului poate fi cuprinsă între 38 și 39 grade. Când temperatura depășește acest interval, vorbim despre riscul de șoc termic.

Care animale sunt predispuse la insolație

Atât câinii, cât și pisicile pot suferi de insolație. Anumite categorii au un risc crescut: animalele obeze, vârstnice, cele cu afecțiuni cardiace, sau alte boli de fond și anumite rase, cum ar fi bulldogii, boxerii, sau pisicile persane, Husky și Samoyed. Animalele fără stăpân sunt în mod particular mai vulnerabile la deshidratare, din cauza accesului limitat la apă proaspătă și lipsa adăpostului.

Cum recunoști primele semne ale insolației

Primele semne pe care le poți observa sunt letargia, animalul este lipsit de energie, apatic și are o respirație rapidă (gâfâit). Desigur, aceste simptome ți se pot părea normale, în contextul zilelor caniculare, așa că fii atent dacă lucrurile se complică cu vărsături, diaree, sau frisoane. Deja, situația este serioasă și e timpul să iei primele măsuri. Ce poți face, concret, este să duci patrupedul la umbră, sau răcoare și să îi dai apă proaspătă.

În situațiile mai grave, există riscul de leșin și pierderea conștienței, caz în care animalul de companie poate să nu mai răspundă la niciun stimul. Mergi de urgență la medicul veterinar!

Tratamentul insolației

În clinică, medicul veterinar va decide tratamentul, în funcție de gravitatea situației. Factori, precum timpul cât a stat expus în căldura extremă, deci gradul de deshidratare, vârsta și alte boli de care suferă patrupedul, vor determina cursul tratamentului. Este posibil ca, în plus față de consult, să fie necesare și analize de sânge, pentru ca medicul veterinar să poată evalua starea generală de sănătate a pacientului. Rehidratarea prin perfuzii și refacerea electroliților sunt prioritare, dar patrupedul tău poate să primească inclusiv medicamente pentru scăderea febrei, oprirea vărsăturilor și pentru prevenirea unor complicații și să rămână chiar internat în clinică, pănă la dispariția simptomelor.

Prevenția insolației: ce recomandă medicii Patrupet

Zilele caniculare, cu temperaturi extreme sunt periculoase pentru noi, oamenii, dar cu atât mai greu de suportat pentru patrupezii noștri, care se plimbă la doar 20 - 30 cm de asfaltul încins. Tine cont de câteva sfaturi simple, pentru a evita riscul insolației!

Plimbă patrupedul în orele răcoroase, dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute. Fă testul asfaltului – o verificare simplă, în care ții palma pe asfalt și dacă poți rezista 10-15 secunde, atunci este sigur și pentru companionul tău. Ia cu tine un recipient cu apă și asigură-te că animalul bea suficiente lichide în timpul plimbărilor. Plimbă-te doar în zone cu umbră și evită efortul fizic intens, cum ar fi joaca sau alergatul. Nu îți lăsa patrupedul în mașină, nici măcar pentru câteva minute, pentru că temperatura crește rapid și se poate instala șocul termic.

Dacă observi primele semne ale insolației la patrupedul tău, nu ezita să apelezi la ajutorul medicilor specialiști în medicina de urgență, din clinica Patrupet. Companionul tău va primi tratamentul adecvat, pentru prevenirea complicațiilor și reducerea disconfortului.

Previous
Previous

Cistita cronică la câini și pisici: ce poți face pentru a-ți ajuta patrupedul

Next
Next

Babesioza la câini: tot ce trebuie să știi despre simptome și prevenție