Babesioza la câini: tot ce trebuie să știi despre simptome și prevenție

Descoperă cele mai frecvente simptome și metodele de prevenție ale babesiozei la câini. Medicii veterinari din clinica Patrupet te învață cum cum să-ți protejezi câinele de această boală gravă, transmisă prin mușcătura căpușelor.

Babesioza este o afecțiune, pe care nu vrei să o întâlnești la cățelul tău, dar e bine să știi cum să o recunoști și cum să o previi, mai ales că poate avea consecințe grave dacă nu este diagnosticată și tratată la timp.

Ce este Babesioza și cum se transmite?

Babesioza este o boală transmisă de căpușe, la căței, întâlnită tot anul, dar cel mai frecvent primăvara și toamna, răspândită prin mușcătura căpușelor infectate cu un parazit numit Babesia. Concret, odată ce cățelul tău este infectat, parazitul îi atacă și îi distruge globulele roșii din sânge, provocând anemie severă, dar și alte complicații serioase.

Dacă patrupedul tău petrece mult timp la joacă în aer liber, în special în zone împădurite, sau cu iarbă deasă, trebuie să fii și mai atent, pentru că prezintă un risc crescut de a contracta babesioza.

Simptomele babesiozei

Chiar dacă ești atent la schimbările de comportament ale companionului tău necuvântător, nu este întotdeauna simplu să recunoști simptomele babesiozei.

Acestea sunt variate și de multe ori pot trece neobservate, mai ales în cazul celor mai ușoare, precum lipsa de energie, gingii palide, sau pierderea poftei de mâncare. Lucrurile se pot înrăutăți însă rapid si patrupedul tău poate manifesta semnele mai grave ale babesiozei: febră, dificultăți respiratorii, urină închisă la culoare, slăbiciune generală și chiar colaps. Atunci este momentul să ajungi de urgență cu patrupedul tău, la medicul veterinar.

Cum este diagnosticată babesioza?

În clinică, în cadrul unui consult, medicul veterinar îi va face pacientului blănos, o serie de teste specifice și analize de sânge, pentru confirmarea diagnosticului de babesioză, dar și pentru evaluarea stării generale de sănătate a câinelui tău.

Ce presupune tratamentul?

În acest moment, știm cu exactitate dacă parazitul este prezent în sistemul câinelui. În cazul unui test pozitiv, companionul tău va începe tratamentul împotriva babesiozei și în funcție de gravitatea infecției și a altor complicații, acesta poate include medicamente anti-parazitare și pentru tratarea anemiei. În cazuri severe, patrupedul tău ar putea rămâne internat în clinică, pentru medicație de urgență, monitorizare atentă și tratament de suport, precum perfuzii sau chiar transfuzii de sânge.

Cum îți protejezi patrupedul de babesioză?

Prevenție, prevenție și iar prevenție. Nu există o metodă infailibilă, dar cu siguranță sunt câteva măsuri de care să ții cont, pentru a scădea semnificativ riscul de infectare cu babesioză, la cățelul tău.

Antiparazitarele externe reprezintă cel mai eficient mijloc de protecție și se pot aplica atât în clinica veterinară, cât și acasă.

Soluția injectabilă rămâne însă cea mai sigura metodă de prevenție și reduce semnificativ riscul de babesioză, sau alte boli transmise de căpușe.

Medicii noștri recomandă să evitați zonele cu iarbă deasă, împădurite, sau zonele cu potențial ridicat de infestare (zone cu populații crescute de animale mari – vaci, oi, capre).


Te așteptăm împreună cu companionul tău în clinica Patrupet, pentru o discuție cu medicii noștri, care în urma unei evaluări atente, îți vor recomanda o schemă de deparazitare și vaccinare adecvată și un tratament complex de prevenție, adaptat animăluțului tău.

Previous
Previous

Insolația la animalele de companie: cum se manifestă, tratament și prevenție

Next
Next

Semnele timpurii ale bolii renale la animalele de companie: când e indicat să mergi la medicul veterinar